Dietary exposure to mycotoxins through fruits juice consumption

Carballo D., Pinheiro-Fernandes-Vieira P., Tolosa J., Font G., Berrada H., Ferrer E

Abstract:

A study on fruit juice products (apple, pineapple, apricot, orange and pear) was carried out to determine the natural occurrence of fifteen mycotoxins by gas chromatography coupled to tandem mass spectrometry (MS/MS). A developed multi-mycotoxin procedure was carried out by dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME). 36% of the analyzed samples presented mycotoxin contamination. PAT was detected in orange, apple, mixed fruits and pineapple juices  with prevalence of 86%, 60%, 29%, 14% at mean concentrations of  34.57 µg/L, 33.41 µg/L, 8.59 µg/L, 8.02 µg/L, respectively. One orange juice sample, exceeded the maximum level (ML) established by EU for PAT (50 µg/L). HT-2 toxin was found in mixed juice (43%) at mean level of 22.38 µg/L. Overall no toxicological concern was associated to mycotoxins exposure for children and adult population and the results obtained highlight the necessity for rigorous monitoring studies on HT-2 in fruit juice.

Keywords: mycotoxins, fruit juice, daily intake


Resumen: Exposición a micotoxinas a través del consumo de zumo de frutas. 

Se presenta un estudio sobre zumos de frutas a base de manzana, piña, albaricoque, naranja y pera para determinar la presencia natural de quince micotoxinas mediante cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas en tándem (EM/EM). El procedimiento desarrollado de multi-micotoxinas se llevó a cabo mediante micro-extracción líquida-líquida dispersiva (DLLME). El 36% de las muestras analizadas presentaron contaminación con micotoxinas y una muestra de jugo de naranja, superó el nivel máximo (ML) establecido por la UE para PAT (50 μg/L). Se detectó PAT en naranja, manzana, frutas mezcladas y jugos de piña con una prevalencia de 86%, 60%, 29%, 14% a concentraciones promedio de 34.57 μg/L, 33.41 μg/L, 8.59 μg/L, 8.02 μg/L, respectivamente. La toxina HT-2 estaba presente en el jugo mixto (43%) a un nivel medio de 22.38 μg/L. En general, ninguna preocupación toxicológica se asoció con la exposición a micotoxinas en la población de niños y adultos, los resultados ponen de relieve la necesidad de estudios rigurosos de monitoreo de HT-2 en el zumo de fruta.

Palabras claves: micotoxinas, zumos de frutas, ingesta diaria

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